header.png

Vsebina

03.03.2009

Ponovno smo začeli z odlavaljanjem risov v zabojne pasti-kletke, v želji, da bi jih opremili z ovratnicami in tako pridobili nove podatke....

10.07.2008

Prejeli smo 164 imenitnih risbic, zaradi česa je bilo delo komisije zelo težko....

10.07.2008

Zaključila se je akcija zbiranja imen za mala riska, ki ju je v začetku maja našel na Snežniku biolog Biotehniške fakultete Miha Krofel....

04.06.2008

NOVO! Objavili smo prva strokovna poročila....

30.05.2008

NAPOVEDNIK, 17.6.2008: Predavanje in ogled filma v Novem mestu....

14.1.2007 / Koko iz kokošnjaka

Lastnika kokošnjaka je čakalo presenečenje.
Foto: Iva Lena Švaganović

Četrtega januarja je lastnika kokošnjaka v Jadranovu pri Crikvenici na Hrvaškem v kokošnjaku čakalo presenečenje. Namesto desetih kokoši, ki jih je verjetno ob vstopu v kokošnjak pričakoval, je našel deset kokošjih trupel in zelo prestrašenega risjega mladiča.

O dogodku so lovci obvestili g. Frkovića, strokovnjaka za rise in izvedenca za škode po velikih zvereh za to območje, ki je nemudoma poklical hrvaško ekipo projekta DinaRis.

Pri prihodu na kraj dogodka so bili tudi raziskovalci nemalo presenečeni. V kokošnjaku je bil dejansko majhen ris, ki se je na vse pretege trudil delati nevidnega.

Risa so uspavali, opremili z majhno radijsko ovratnico in skupaj s kokošmi odpeljali globoko v gozd. Zaradi nenavadnih okoliščin, v katerih so ga ulovili, so mu dali ime "Koko".

Koko tehta samo pet kilogramov, kar je zelo malo za risjega mladiča ob tem času. Približno do marca bi moral še hoditi okrog z mamo. Kaj se je dejansko zgodilo in zakaj se je znašel sam v kokošnjaku lahko samo ugibamo, lahko pa sklepamo, da je bil lačen. Njegove možnosti za preživetje najverjetneje niso rožnate. Z znanstvenega vidika pa bo zanimivo spremljati Kokovo usodo, saj bomo njegovo življenje lahko odslej spremljali s pomočjo radiotelemetrijske opreme.

Dopolnilo, 17. 1. 2007: Koka ni več. Koka so našli mrtvega. Po obdukciji na veterinarski fakulteti v Zagrebu so ugotovili, da je umrl zaradi hude gnojne pljučnice.

Koko v zapuščeni hiši v gozdu, kjer so ga pustili skupaj s pobitimi kokošmi. 4 januar 2007.
Foto: Tomislav Gomerčić

Vzpostavljeno iz »http://risi.si/Novice/Koko_iz_koko%C5%A1njaka«

Stran je bila naložena 4.320-krat. Čas zadnje spremembe: 00:34, 29 januar 2007.