header.png

Vsebina

03.03.2009

Ponovno smo začeli z odlavaljanjem risov v zabojne pasti-kletke, v želji, da bi jih opremili z ovratnicami in tako pridobili nove podatke....

10.07.2008

Prejeli smo 164 imenitnih risbic, zaradi česa je bilo delo komisije zelo težko....

10.07.2008

Zaključila se je akcija zbiranja imen za mala riska, ki ju je v začetku maja našel na Snežniku biolog Biotehniške fakultete Miha Krofel....

04.06.2008

NOVO! Objavili smo prva strokovna poročila....

30.05.2008

NAPOVEDNIK, 17.6.2008: Predavanje in ogled filma v Novem mestu....

28.1.2007 / Dina, čisto zmešan ris

Risinja Dina, ki smo jo konec lanskega decembra ujeli na pobočjih notranjskega Snežnika, nas s svojim obnašanjem vsak dan znova preseneča. Podatke GPS sledenja zrišemo na karte, nato pa se vedno znova čudimo kam je ta naša "zmešana" Dina spet šla.
Karta: Tomaž Skrbinšek

Vsak dan z Dino je novo doživetje. GPS ovratnica Televilt Tellus, ki jo Dina nosi, nam dnevno pošilja podatke, preko katerih si počasi gradimo mozaik o njenem življenju. Med raziskovalci projekta DinaRis je to po navadi eden izmed vrhuncev dneva: podatke takoj uvozimo v podatkovno bazo, jih kartiramo v geografskem informacijskem sistemu, potem pa sledi diskusija o Dini in njenem obnašanju. Če je bila več ur na istem mestu, se Miha takoj preobuje v gojzarje in oddrvi na teren pogledat, kaj se tam dogaja. Lokacije, ki nam jih Dina pošilja, so tako natančne, da Miha ob prihodu na teren brez težav najde njen plen.


Največje presenečenje, ki nam ga Dina vsakodnevno pripravlja, pa so nedvomno njeni premiki na dolge razdalje. Slabem mesecu dni kolikor jo spremljamo je šla najprej s Snežnika v okolico Čabra na Hrvaškem in potem spet nazaj v Slovenijo na Veliko goro v bližino Kočevske reke. Od tam jo je mahnila uživati v pogledu (in sveži kozletini) na rob Kolpskih sten, potem pa spet na Hrvaško preko Čabranke vse do predmestij Rijeke. Zdaj se spet vrača proti severu, kam pa jo bo dalje peljala pot pa smo medtem nehali ugibati. Imamo pa hipotezo, zakaj tehta samo 15 kilogramov: trenira za maraton!

Vzpostavljeno iz »http://risi.si/Novice/Dina%2C_%C4%8Disto_zme%C5%A1an_ris«

Stran je bila naložena 4.922-krat. Čas zadnje spremembe: 01:59, 29 januar 2007.